Czekoladowe, pełne bakalii, owsiane kulki-trufelki. Smaczna słodkość na jeden kęs.
Składniki:
- 200 g masła
- 1,5 szklanki cukru (najlepiej trzcinowy, nierafinowany)
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 3 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
- 3 pełne łyżki kakao
- 1,5 szklanki bakalii (u mnie rodzynki, orzechy, wiśnie suszone, migdały)
- 2 łyżki ciemnego, aromatycznego rumu
- ew. papilotki
Wykonanie:
Przygotować bakalie – umyć, osuszyć, większe pokroić.
Masło, cukier, cukier waniliowy, mleko, kakao zagotować. Zestawić z ognia, przestudzić, dodać bakalie, rum, płatki. Całość wymieszać, przestudzić. Z masy formować niewielkie kuleczki. Można wkładać do papilotek. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne trufelki: