Pizza inaczej. Zamiast ciasta drożdżowego, spód z polenty. Obłożenie tradycyjne – pomidory, mozzarella, bazylia. W sumie coś innego, nowego, bezglutenowego i bezmięsnego na obiad lub obfitą kolację.
Z “Ugotuj to” + moje zmiany.
Składniki:
- 300 g kaszy kukurydzianej (takiej na polentę, czyli drobniejszej)
- 1 l wywaru warzywnego
- 80 g startego parmezanu lub innego twardego sera (choćby bursztyn)
- 2-4 łyżki pesto bazyliowego
- 130 g mozzarelli
- 500 g pieczarek
- 1 mała cebulka (można pominąć)
- 10 pomidorków koktajlowych (lub mniej większych)
- sól, pieprz
- olej lub masło klarowane do podsmażenia pieczarek i cebuli
Wykonanie:
Kaszę ugotować w wywarze warzywnym (trzeba mieszać dość intensywnie, by nie utworzyły się grudki i by się nie przypaliła). Ugotowaną zdjąć z ognia, dodać starty ser i wymieszać. Przełożyć do foremki o średnicy 30 cm (foremka na tartę) i wyłożyć nią boki i dno. Zostawić do wystudzenia.
Cebulkę pokroić w kostkę, pieczarki w paski i podsmażyć.
Mozzarellę pokroić w cienkie krążki.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
Zimny spód wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiec (10-15 minut).
Wyjąć z piekarnika, posmarować pesto, położyć pieczarki, ser, pomidory. Piec ok. 15 minut w 200 °C.
Upieczoną pizzę wyjąć i zostawić do lekkiego przestudzenia. Dzięki temu łatwiej ją będzie pokroić. Bardzo gorąca nie trzyma formy.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.