Zbliża się Wielkanoc. Pora na przepisy na babki, mazurki, serniki. Przedstawiam delikatną babkę kajmakową, o pięknym karmelowym kolorze. Wbrew oczekiwaniom nie jest za słodka.
Składniki:
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- sok z jednej cytryny
- 100 g masła
- 300 g masy krówkowej (kajmakowej)
- 180 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Polewa:
- 130 g masy krówkowej (pozostała część masy z puszki)
- 4 łyżki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Dodatki:
- jajka marcepanowe
- prażone płatki migdałowe
Wykonanie:
Formę do babek z kominem ( średnica 22 cm, wysokość 10 cm) posmarować masłem i posypać mąką.
Masło i masę kajmakową lekko podgrzać. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać cukier, po jednym żółtku i powoli sok z cytryny. Do masy jajecznej dodać kajmak z masłem, mąki z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy, całość delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Przełożyć do foremki.
Piec 45-50 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Po upieczeniu wyjąć z formy po 10-15 minutach. Studzić na kratce.
Jeszcze ciepłą polać polewą kajmakową.
Składniki na polewę trzeba wymieszać (ew. lekko podgrzać).
Ozdobić babkę.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.