Ryż zapiekany z jabłkami i budyniem

Z cyklu obiad na słodko ryż z jabłkami zapiekany z budyniem. Prosta, zwykła potrawa w nowym wydaniu :).

Na podstawie przepisu z “Różowej patery“.

ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu (najlepiej okrągły)
  • 2 szklanki mleka (u mnie migdałowe)
  • budyń waniliowy (u mnie bezglutenowy)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśne – boskopy, renety, antonówki)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • cukier do posłodzenia jabłek
  • 50 g masła
  • ew. cynamon

Wykonanie:

Ryż ugotować w wodzie ze szczyptą soli (okrągły ryż lepiej klei się i trzyma formę). Budyń ugotować na mleku z cukrem, cukrem waniliowym i łyżką masła.

Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i krótko poddusić z cukrem i łyżką wody (tak, by plasterki się nie rozpadły). Rodzynki sparzyć, osączyć i połączyć z jabłkami.

W foremce do zapiekania posmarowanej masłem układać warstwami: ryż, wiórki masła, jabłka z rodzynkami, budyń. Zapiec w 180 °C ok. 30 minut.

Po upieczeniu, zostawić na kilka minut w foremce. Przestudzoną zapiekankę lepiej kroić.

Warstwy można przesypać cynamonem lub po upieczeniu oprószyć cynamonem, ew. pudrem.

Do dania warto podać sos z kwaśnej śmietany, pudru i cukru waniliowego.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.