Sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie

Czekam na rabarbar. W oczekiwaniu wykorzystuję zapasy. Tym sposobem na weekend zrobiłam sernik na zimno, z białą czekoladą, na spodzie bezowo-migdałowym, z domową galaretką malinową. Pyszny, letni (już), może jedynie nie tak puszysty jak TEN sernik na zimno? To sprawka czekolady. Swoją drogą białą czekoladę można zastąpić karmelową i nagle sernik zmienia się (nie tylko kolor -ecru, ale i smak – delikatna krówka?).

sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką

Spód:

  • 80 g bez
  • 80 g migdałów bez skórki
  • 150 g białej czekolady
  • 3 łyżki masła

Sernik:

  • 700 g zmielonego sera białego (u mnie Piątnica lub Delfico)
  • 300 g białej czekolady
  • 200 g kremówki 36 %
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • ew. cukier puder do smaku

Wierzch:

  • 500 g malin (można mrożonych)
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny (jeśli dodamy 2 łyżeczki, wierzch sernika będzie bardziej żelką, niż galaretką)

sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy* 23-24 cm posmarować tłuszczem (masło lub neutralny olej). Jeżeli tortownica jest blaszana, wyłożyć dodatkowo folią spożywczą, wtedy sernik nie “złapie” metalicznego smaku.

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Migdały uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Bezy pokruszyć. Wymieszać bezy, migdały, letnią czekoladę i powstałą masą wyłożyć dno (lekko ugnieść). Schłodzić w lodówce.

Czekoladę przeznaczoną na sernik rozpuścić i letnią wymieszać z serem. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyjąć ziarenka, dodać do masy i wymieszać.

Żelatynę rozpuścić w 1/4-1/3 szklanki wrzątku.

Śmietanę ubić.

Do masy serowej dodać letnią żelatynę, wymieszać. Dalej dodać partiami ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Ew. dosłodzić.

Maliny wsypać do garnka, dodać sok i cukier. Całość zagotować. Masę przetrzeć przez gęste sito. Zmierzyć objętość. Powinno być 500 ml płynu (ew. uzupełnić wodą). Dodać żelatynę rozpuszczoną w 50-60 ml wrzątku. Gdy ostygnie i zacznie tężeć, zalać sernik.

Całość wstawić do lodówki, by ciasto schłodziło się.

*jeśli chcesz, by sernik był wyższy wybierz tortownicę o średnicy 20 cm.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką

drukuj

1 thoughts on “Sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.