Tradycyjny mazurek wielkanocny w nowym wydaniu. Jak zwykle niezwykle kruchy i słodki. A nowość? Jest z mąki jaglanej, bez glutenu, czyli da się tradycyjnie i zgodnie z dietą :).
Mazurek kajmakowy na spodzie jaglanym w tle mazurka śliwka w czekoladzie na spodzie owsiany.
Ciasto:
- 35 dag mąki jaglanej
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta proszku (u mnie bezglutenowy)
- szczypta soli
Mąkę połączyć z pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać jajko i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C.
Masa kajmakowa:
- 2 szklanki mleka 3,2 %
- 2 szklanki cukru
- 10 dag masła
- ozdoby (czekolada mleczna, migdały, skórka pomarańczowa, zajączki, baranki, jajeczka czekoladowe, inne)
Mleko zagotować z cukrem i gotować na maleńkim ogniu tak długo, aż kropla wylana na zimny talerzyk nie będzie rozlewać się (długgggooo). Po lekkim przestudzeniu dodać masło. Ciepły kłaść na wystudzony spód mazurkowy, rozsmarować dużym nożem moczonym w wodzie. Ozdobić np. zrobić napisy i wzory z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, bazie z migdałów i czekolady, postawić figurki czekoladowe (masa nie może być twarda, bo ozdoby będą “biegały”, ale nie może też być ciepła, ozdoby rozpuszczą się).
UWAGA! – masę trzeba ciągle mieszać, inaczej przypali się. Najlepiej gotować ją w dużym płaskim rondlu (skrócimy czas gotowania). Kajmak zrobiony z mleka skondensowanego, to jednak nie to samo!
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Przepisy na wielkanocne babki i babeczki
Przepisy na mazurki wielkanocne
Przepisy na wielkanocne serniki
Inne moje mazurki znajdziesz TU.