Biszkopt, krem kokosowy i mus ananasowy. Brzmi świetnie, prawda? I tak jest! Tort Pina Colada jest rewelacyjny!
Składniki:
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Mus ananasowy:
- 2 ananasy
- 3 łyżki likieru kokosowego
- 2 pełne łyżki maki ziemniaczanej
- ew. cukier do smaku
Krem kokosowy:
- 400 ml mleka kokosowego
- 1/4 szklanki likieru kokosowego
- 1 szklanka cukru
- 750 g mascarpone
Nasączenie:
- ok. 150-200 ml likieru kokosowego
Dodatki:
- wiórki kokosowe lub białe, drobne cukierki
- liście ananasa lub kwiatki i inne ozdoby komunijne
Wykonanie:
Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).
Dno formy i dłuższe boki wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). W przypadku użycia tortownicy, wyłożyć tylko dno. Piekarnik włączyć na 170 °C.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.
Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.
Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.
Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę.
Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem.
Ciasto piekę w foremce 20 x 35 cm lub w tortownicy o średnicy 28 cm.
Mus ananasowy. Ananasy pozbawić skóry i twardego środka. Pokroić w drobną kostkę. Połowę wrzucić do garnka, dodać likier i dusić na wolnym ogniu do momentu aż ananas będzie miękki (30-40 minut). Masę zmiksować, dodać odłożone kostki ananasowe, zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość chwilę pogotować i zostawić do ostudzenia.
Krem kokosowy. Mleko kokosowe, likier kokosowy i cukier zagotować. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut do momentu aż pozostanie 2/3 szklanki płynu. Lekko przestudzić. Mascarpone wymieszać z powstałym, gorącym syropem. Całość krótko zmiksować – do połączenia – 10 sekund.
Składanie. Biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. Składać wg schematu biszkopt nasączony likierem, mus ananasowy, krem kokosowy, biszkopt nasączony likierem. Wierzch posmarować kremem i ozdobić. Mój biszkopt przekroiłam na dwie części, krem podzieliłam na dwie równe części.
Całość schłodzić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z “Kwestii Smaku”.
Inne torty na uroczyste okazje: