Na dzień sernika – 30.07. upiekłam przepyszny sernik z kremem katalońskim na kruchym, bezglutenowym spodzie.
Krem kataloński to słodki deser podobny do kremu brulee. Jaka jest różnica? Brulee przygotowuje się ze śmietany, żółtek i cukru z dodatkiem wanilii, a w katalońskim śmietana zastąpiona jest tłustym mlekiem, dodatkiem zaś jest cynamon i skórki cytrusów. Obydwa desery podaje się zimne z gorącą, skarmelizowaną, cukrową pokrywą. Katalończycy przygotowują ten deser na Dzień Ojca, czyli 19. marca.
Przepis na krem kataloński pani Magdy Gessler.
Składniki:
Spód:
- 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanka mąki ryżowej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 łyżeczki gumy guar
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- skórka otarta z 1/3 pomarańczy
- 65 g miękkiego masła
- 1jajko małe
- 1 żółtko małe
- 0,5 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
Masa serowa:
- 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica)
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
- 4 jajka
- 250 g cukru
- łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
- szczypta soli
Krem kataloński:
- 1 l mleka 3,2 %
- łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub laska wanilii
- 1 laska cynamonu
- skórka z jednej pomarańczy (bez albedo)
- skórka z jednej cytryny (bez albedo)
- 6 żółtek
- 60 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (50 g, gdy deser robimy samodzielny)
- 6 łyżek cukru białego
- 6 łyżek cukru trzcinowego
Wykonanie:
Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, skórkę). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
Ciasto wałkować, wyciąć koło o średnicy foremki (24 cm). Posmarować białkiem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C na złoty kolor. Wystudzić.
Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C.
Serki, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjąć, ostudzić, zdjąć formę metalową (można zostawić, ale w takim przypadku istnieje prawdopodobieństwo, że sernik będzie miał metaliczny posmak).
Krem kataloński. Cytrusy umyć, sparzyć, osuszyć, obrać skórkę bez białej części (inaczej krem będzie gorzki). Wanilię przeciąć na pół i wyskrobać nasiona. Do garnka wlać mleko, dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, lakę cynamonu, wanilię (nasiona i laskę). Całość zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut. Po ww. czasie wyjąć skórki, cynamon i laskę wanilii.
W czasie, gdy gotuje się mleko, żółtka utrzeć z białym cukrem na jasną i puszystą masę. Do utartego kogla-mogla wlać powoli gorące mleko, cały czas ubijając trzepaczką (trzeba uważać, by żółtka nie zważyły się). Przelać całość ponownie do rondelka i ogrzewać, cały czas ubijając trzepaczką, do momentu aż krem zgęstnieje. Tak przygotowany krem przykryć folią spożywczą i zostawić do wystudzenia. Zimny przelać na sernik i wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem wyjąć, posypać cukrem trzcinowym i cukier opalić palnikiem. Od razu podawać.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.