Sernik z kremem katalońskim

Na dzień sernika – 30.07. upiekłam przepyszny sernik z kremem katalońskim na kruchym, bezglutenowym spodzie.

Krem kataloński to słodki deser podobny do kremu brulee. Jaka jest różnica? Brulee przygotowuje się ze śmietany, żółtek i cukru z dodatkiem wanilii, a w katalońskim śmietana zastąpiona jest tłustym mlekiem, dodatkiem zaś jest cynamon i skórki cytrusów. Obydwa desery podaje się zimne z gorącą, skarmelizowaną, cukrową pokrywą. Katalończycy przygotowują ten deser na Dzień Ojca, czyli 19. marca.

Przepis na krem kataloński pani Magdy Gessler.

sernik z kremem katalońskim_sernik pieczony_sernik na kruchym spodzie_sernik z chrupiącą polewą

Składniki:

Spód:

  • 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/3  szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 łyżeczki gumy guar
  • 1/3  łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • skórka otarta z 1/3 pomarańczy
  • 65 g miękkiego masła
  • 1jajko małe
  • 1 żółtko małe
  • 0,5 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • szczypta soli

Krem kataloński:

  • 1 l mleka 3,2 %
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z jednej pomarańczy (bez albedo)
  • skórka z jednej cytryny (bez albedo)
  • 6 żółtek
  • 60 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (50 g, gdy deser robimy samodzielny)
  • 6 łyżek cukru białego
  • 6 łyżek cukru trzcinowego

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, skórkę). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować, wyciąć koło o średnicy foremki (24 cm). Posmarować białkiem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C na złoty kolor. Wystudzić.

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C.

Serki, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjąć, ostudzić, zdjąć formę metalową (można zostawić, ale w takim przypadku istnieje prawdopodobieństwo, że sernik będzie miał metaliczny posmak).

Krem kataloński. Cytrusy umyć, sparzyć, osuszyć, obrać skórkę bez białej części (inaczej krem będzie gorzki). Wanilię przeciąć na pół i wyskrobać nasiona. Do garnka wlać mleko, dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, lakę cynamonu, wanilię (nasiona i laskę). Całość zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut. Po ww. czasie wyjąć skórki, cynamon i laskę wanilii.

W czasie, gdy gotuje się mleko, żółtka utrzeć z białym cukrem na jasną i puszystą masę. Do utartego kogla-mogla wlać powoli gorące mleko, cały czas ubijając trzepaczką (trzeba uważać, by żółtka nie zważyły się). Przelać całość ponownie do rondelka i ogrzewać, cały czas ubijając trzepaczką, do momentu aż krem zgęstnieje. Tak przygotowany krem przykryć folią spożywczą i zostawić do wystudzenia. Zimny przelać na sernik i wstawić do lodówki  na noc. Przed podaniem wyjąć, posypać cukrem trzcinowym i cukier opalić palnikiem. Od razu podawać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik z kremem katalońskim_sernik pieczony_sernik na kruchym spodzie_sernik z chrupiącą polewą

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.