Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem i malinami – przepis na wielkanocną, smaczną babkę. Tyle ja. A moja rodzina? Zachwycona! Usłyszałam: “To jedna z najlepszych babek, puszysta i wilgotna zarazem, delikatna, przypomina te gotowane. Na święta – tylko TA”.
Z “Kwestii smaku” (z moimi drobnymi zmianami).
Składniki (w temperaturze pokojowej):
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z cytryny + sok z połowy cytryny
- skórka i sok z połowy małej pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
- szczypta soli
Wierzch babki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- kilka malin (mogą być mrożone)
Wykonanie:
Piekarnik włączyć na 170 °C. Foremkę z kominem o pojemności 2,5 litra posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Masło, skórkę i sok włożyć do garnka i razem rozpuścić. Ostudzić. Płyn powinien być letni, nie gorący.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać.
Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut, mikserem na najwyższych obrotach). Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąki z proszkiem do pieczenia, potem, nie przerywając miksowania na wolnych obrotach, masło z cytrusami.
Przelać ciasto do foremki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, wyjąć, wystudzić i polukrować i ozdobić malinami.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.