Mazurek limonkowo-kokosowy na kruchym, bezglutenowym spodzie. Kwaśno-słodki wielkanocny przysmak.
Składniki ciasta*:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka gumy guar
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 200 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
Masa kokosowa:
- 80 g śmietanki kokosowej
- 220 g białej czekolady
- 2 łyżki likieru kokosowego
Curd limonkowy:
- sok i skórka z 3 limonek
- 60 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 30 g masła
- ew. zielony barwnik spożywczy
Ozdoby:
- biała czekolada
- cukier limonkowy
- zajączki lub inne ozdoby wielkanocne
- pralinki kokosowe
Wykonanie:
Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
Ciasto wałkować (dość cienko). Wykroić z ciasta jajko lub prostokąt, wkoło zrobić ranty. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C (ok.15-25 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić).
Masa kokosowa. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem kokosowym. Po rozpuszczeniu dodać likier. Przestudzić, zmiksować na jasną masę. Przełożyć na upieczony i wystudzony spód.
Limonkowy curd. Skórkę i sok rozmieszać z jajkami i cukrem, dodać masło, umieścić w kąpieli wodnej i ogrzewać 15-20 minut, do momentu aż masa zgęstnieje. Przygotowany krem można przetrzeć przez sito, ew. dodać barwnik. Curd położyć na masie kokosowej, wyrównać.
Roztop w kąpieli wodnej czekoladę. Gdy całość zastygnie, boki polej ozdobnie czekoladą. Ozdób cukrem limonkowym (lub posypką), innymi ozdobami wielkanocnymi.
* zwykły spód mazurkowy można znaleźć TU
Inne moje mazurki znajdziesz TU.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Wierzch mazurka z “Candy Company”.
Przepisy na wielkanocne babki i babeczki
Przepisy na mazurki wielkanocne
Przepisy na wielkanocne serniki