Nie masz czasu? Na szybki obiad polecam zielone, kremowe i aromatyczne danie z kurczaka z fasolką szparagową i brokułami w sosie pesto.
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 200 g zielonej fasoli szparagowej
- 200 g brokułów
- 125 ml śmietanki (36 lub 18 %)
- 2 łyżki pesto
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka posiekanych listków tymianku
- sól, pieprz
- ew. parmezan do oprószenia dania
- olej do podsmażenia kurczak
Wykonanie:
Fasolkę i brokułu ugotować.
Pierś pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i podsmażyć. Dodać śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pesto, chwilę razem dusić. Dodać fasolę i brokuły, wymieszać. Można oprószyć parmezanem. Można posypać dowolnymi pestkami, nasionami czy orzechami (w wersji luksusowej piniowe:)).
A co do podania? Ziemniaki, makaron, ryż, biała kasza gryczana i dowolna, sezonowa surówka.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne błyskawiczne dania z kurczakiem: