Przedsmak świąt – miękkie babeczki piernikowe nadziewane powidłami z kawałkami czekolady i rodzynkami. Na teraz, do jesiennej herbaty, na święta – dla zapracowanych.
Polecam, u mnie zniknęły w ciągu dnia.
Składniki babeczek piernikowych nadziewanych powidłami:
- 125 g masła
- 1/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 z czubkiem łyżka kakao
- 1 pełna łyżka przyprawy piernikowej
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 filiżanka powideł
- 1/4 tabliczki czekolady
- pełna łyżka rodzynek
- ew. ozdoby
Przepis na babeczki piernikowe nadziewane powidłami:
Przygotować foremki (12 sztuk) – posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Powidła, namoczone i wysuszone rodzynki i posiekaną czekoladę wymieszać.
Włączyć piekarnik na 180 °C.
Masło, mleko, cukier, kakao, przyprawę piernikową rozpuścić i zagotować. Odlać 1/4 szklanki powstałego płynu. Przestudzić, dodać żółtka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Partiami dodać pianę do ciasta delikatnie mieszając.
Połowę masy przełożyć do przygotowanych foremek, włożyć nadzienie, przykryć drugą częścią ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.
Wyjąć z foremek i ostudzić na kratce. Polać odłożoną polewą i ozdobić.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.