Dziś przepyszny, świąteczny likier kawowy domowej roboty. Niezwykle aromatyczny, aksamitny, słodki, wspaniały, a przy tym tak prosty do wykonania. Można się nim delektować wraz ze świąteczną kawą, ale może być także składnikiem znanych drinków – White Russian i Black Russian czy sernika “Biały Rosjanin”. To także fajny pomysł na świąteczny prezent.
Składniki likieru kawowego:
- 200 g cukru trzcinowego
- 200 ml mocnego espresso (ok. 6 filiżanek)
- 1 łyżka cukru waniliowego (lub 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
- 90 ml spirytusu
Jak zrobić domowy likier kawowy?
Cukier, cukier waniliowy, espresso podgrzewać do rozpuszczenia składników. Wystudzić, dodać spirytus, wymieszać, przelać do butelki, zamknąć. Gotowe!.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z “Kwestii Smaku” z drobnymi zmianami.