Na śniadanko, kolację, słodki obiad – delikatne i puszyste placki twarogowe z rodzynkami i delikatną nutą cytrusową:).
Składniki:
- 500 g twarogu sernikowego
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 4 łyżki proszku budyniowego
- 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1-2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie 50-80 g rodzynek
- sól
- olej lub masło klarowane do smażenia
Do podania:
- jogurt lub śmietana
- serek grani
- sos owocowy/czekoladowy/waniliowy
- cukier puder
- dowolny dżem lub konfitura
- sałatka owocowa
- w wersji luksusowej – lody
Przepis na placki twarogowe:
Twaróg, żółtka, proszek budyniowy, cukier, otartą skórkę, sodę, ekstrakt waniliowy, sól – dobrze wymieszać. Rodzynki sparzyć, odcedzić i osuszyć. Dodać do ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Smażyć na wolnym ogniu rumiane placuszki. Placki trudno przewrócić na drugą stronę (są tak delikatne), ale smak wynagradza drobne kłopoty podczas pieczenia :). Porcja na 3-4 osoby.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.