Nowa moda :). Dania mięsne zamieniam na rybne. I? W większości to udane eksperymenty. A ta modyfikacja należy do naszych ulubionych. Pikantna, korzenna, rozgrzewająca, sycąca i zdrowa zupa rybna.
Pyszna, polecam z całego serca :).
Przepis na flaczki z pstrąga:
- 450-500 g filetu z pstrąga
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- mała cebulka
- 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, 5-6 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, świeżo starta gałka muszkatołowa, 1/2-1 łyżeczki suszonego imbiru, łyżka majeranku, świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
- świeży chleb lub grzanki
- natka pietruszki
Jak zrobić flaczki z pstrąga?
Pstrąga obrać ze skóry i pokroić w paski, lekko posolić, odstawić do lodówki.
Marchewki, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą (ok.1 l), dodać cebulę, kawałek pora, listek, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zagotować. Chwilę pogotować 8-10 minut. Dodać pokrojonego pstrąga, masło i gotować ok. 5 minut. Wyjąć cebulę i pora. Doprawić – dodać pieprz, gałkę, imbir, roztarty w dłoniach majeranek, ew. sól i gotowe :).
Można dodać białą zasmażkę (mąką + masło), ale po co?
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Flaczki z pstrąga”