Zimowe, korzenne ciastka czekoladowe w nowej, świątecznej formie. Mocno czekoladowe, mięsiste, mimo dużej ilości cukru, nie za słodkie, cudownie pachną przyprawami korzennymi. Stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Znakomite zarówno dla wielbicieli czekolady jak i korzennych smaków.
Przepis jest wbrew pozorom uniwersalny. Na walentynki wytnij serca, a do ciasta zamiast przyprawy korzennej dodaj dużą szczyptę chili. Na andrzejki pokrój w kostkę i dodaj do ciasta wanilię pomijając korzenie. Przygotowując ciasto po prostu do kawy, pokrój w romby/kostkę i dodaj ulubione dodatki pasujące do czekolady np. skórkę pomarańczową, rum, amaretto, kawę, rozmaryn, zielony pieprz, a może miętę? I koniecznie wzbogać w: rodzynki, orzechy, migdały, żurawinę 🙂
Składniki korzennych choinek brownie:
- 175 g czekolady gorzkiej
- 175 g masła
- 300 g cukru pudru
- 4 jajka
- 150 g mąki owsianej
- 40 g kakao
- 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej
- szczypta soli
Do ozdoby:
- 50 g gorzkiej czekolady
- drobne cukierki (gwiazdki/choinki/perełki)
Jak zrobić korzenne choinki brownie?
Połamaną czekoladę włożyć do garnka i roztopić wraz z masłem. Mąkę połączyć z kakao, przyprawami korzennymi i solą. Jajka ubić z cukrem na białą, pulchną masę (ok. 5 minut). Przestudzoną czekoladę połączyć z masą jajeczną. Dodać mieszankę mączną, wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem foremki o wymiarach 21×37 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 20-25 minut. Po upieczeniu, ostudzić, podzielić ciasto wzdłuż na 3 równe pasy. Pasy podzielić na choinki.
Czekoladę przeznaczoną do ozdoby roztopić w mikrofali lub na parze. Czekoladą i posypką ozdobić choinki.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na FB.