Ubiegłoroczne odkrycie – lody owsiankowe. Słodkie, śmietankowe i niestety, mimo owsianki, kaloryczne. Tak jak każde lody bez maszyny, nie są puszyste, ale dodatek owsianki sprawia, że są lekko ciągnące. A…i są niesamowicie proste w przygotowaniu. Najlepsze z czekoladą i rodzynkami lub owocami. Na zdjęciu z czarnymi malinami.
Serdecznie polecam 🙂
Składniki lodów owsiankowych:
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek płatków owsianych
- odrobina soli
Jak zrobić lody owsiankowe?
Mleko zagotować, dodać płatki i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Płatki połączyć z owsianką. Delikatnie mieszając połączyć z ubitą śmietaną. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki na 4 godziny, będą zamrożone, ale miękkie. Jeśli zostawimy lody na dłużej w zamrażarce, na kilka minut przed podaniem lepiej wyjąć je z zamrażarki.
Smacznego 🙂
Z TEGO przepisu.
Znajdź mnie na fb.