Kruche, maślane ciasto, do tego karmelizowane jabłka i kruszonka. Pyszne ciasto nie tylko do poobiedniej kawy, ale także dla gości. Koniecznie w sezonie jabłkowym!
Składniki tarty karmelizowanymi jabłkami i kruszonką
Kruche ciasto:
- po pół szklanki mąki: owsianej, ryżowej, ziemniaczanej
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej (można pominąć, ale poprawia strukturę ciasta)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy, w wersji bezglutenowej)
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- płaska łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- skórka starta z 1/2 cytryny
Nadzienie:
- 3 duże, kwaśne jabłka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki marmolady/dżemu morelowego
Kruszonka:
- 60 g mąki owsianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 60 g masła
- 40 g cukru
- szczypta soli
Jak zrobić tartę z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką?
Ciasto: Mąki wymieszać z gumą, proszkiem do pieczenia, solą. Dodać masło i posiekać, dalej cukier, jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Dno i boki formy do tarty (średnica 25 cm) wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Posmarować dżemem morelowym, położyć przygotowane jabłka, posypać kruszonką. Piec 35 – 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem, podać z lodami czy bitą śmietaną.
Nadzienie. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Na dużą patelnię wsypać cukier powoli podgrzewać do zezłocenia (trzeba uważać, by nie przypalić), dodać masło, jabłka i smażyć/dusić ok. 10 minut, cały czas mieszając.
Kruszonka. Podane składniki połączyć i rozkruszyć.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.