Prosta, zwykła babka drożdżowa. Nie wiem, czy do końca świąteczna, ale na pewno z tych na ostatnią chwilę. Wykonanie banalne, a i składniki ogólnie dostępne w domu. Może być z kruszonką, z owocami (cudowna z jagodami), z lukrem lub po prostu oprószona cukrem pudrem. Jeśli szukasz wykwintnej babki drożdżowej, zobacz TĘ.
Składniki babki drożdżowej dziadka Kazika:
- 500 g mąki pszennej (u mnie często orkiszowa)
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 3 dag drożdży
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Inne do wyboru:
- lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- kruszonka: 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 4 dag masła, szczypta soli
- szklanka drobnych owoców (najlepsze są jagody)
- cukier puder do oprószenia
- ew. ozdoby
Jak zrobić prostą babką drożdżową dziadka Kazika?
Do połowy ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże i odstawić na 10-15 minut do wzburzenia. Przygotować pozostałe składniki. Mąkę przesiać. Masło rozpuścić i dodać do pozostałego mleka. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Wszystkie składniki – jajka, mleko z masłem, mąkę, rozpuszczone drożdże – połączyć i wyrobić. Przełożyć do foremki (2 małe babki), posypać kruszonką (jeśli wybieramy wersję z kruszonką) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 – 1,5 godziny). Po tym czasie, jeśli wybieramy wersję z owocami, posypujemy owocami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Pieczemy 35-40 minut do suchego patyczka. Studzimy na kratce i lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Inne babki znajdziesz TU.