Orzeźwiający, słodko-kwaśny sernik limonkowy na spodzie owsianym. O delikatnej kremowej konsystencji. Pachnący limonkami. Dla fanów kwaśnych ciast.
Składniki spodu:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 10 dag masła
- 3-4 łyżki cukru pudru
- sczypta soli
Składniki masy serowej:
- 750 g twarogu sernikowego (wiaderkowy)
- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 4 jajka
- sok i skórka z 4 limonek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Jak zrobić sernik limonkowy?
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód. Płatki podprażyć na suchej patelni. Trzeba mieszać i uważać, by nie przypaliły się. Gdy nabiorą lekko orzechowego zapachu, zakończyć podpiekanie. Połowę płatków zmielić. Całość połączyć z solą, cukrem, rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy, dociskając łyżką do dna foremki. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa. Z limonek zetrzeć skórkę (tylko zielona część), wycisnąć sok. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka, sól, mąkę, sok i skórkę z limonek zmiksować na gładką masę (tylko do połączenia składników!). Piec 50-60 minut w temperaturze 150-160 stopni C. Po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Wierzch. Sernik można polać lukrem śmietankowym. Łącząc 1/2 szklanki cukru pudru z 1-2 łyżkami kwaśnej śmietany. Posypać startą skórką z limonki lub ozdobić cząstkami limonki.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
apetyczny serniczek
Dziękuję 🙂