Kurczak w stylu indyjskim. Zamarynowany w pikantnej zaprawie jogurtowej, usmażony, a potem połączony z aromatycznym sosem pomidorowo-kokosowym. Nam tak bardzo smakuje, że postanowiliśmy przygotować go na Wielkanoc.
Składniki kurczaka changezi:
Kurczak + marynata
- 600 g kurczaka
- 150 g gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka pasty imbirowo-czosnkowej (czosnek + surowy imbir rozgniecione razem w równych proporcjach)
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki chili
- skórka otarta z limonki + sok z połowy limonki
Masala:
- 1 czerwona cebula
- 45 g nerkowców
- 45 g migdałów
- 1 puszka pomidorów
- 100 ml gęstej śmietany
- 100 ml mleka kokosowego
- pół papryczki chili (bez nasion)
- przyprawy: 1 łyżka zmielonych nasion kolendry (nasiona uprażyć przed zmieleniem), 1 łyżka suszonej kozieradki, 2 łyżeczki mieszanki chaat masala, 1 łyżeczka pasty imbirowo-czosnkowej
- natka kolendry lub pietruszki
- olej lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić kurczaka changezi?
Kurczaka pokroić na małe kawałki, dodać wszystkie składniki marynaty – jogurt, chili, limonkę (sok i skórkę), pastę, sól. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Przygotować masalę. Pokroić cebulę (nie musi być drobno, będzie blendowana) i podsmażyć wraz z orzechami i migdałami na oleju lub maśle klarowanym. Dodać pastę imbirowo-czosnkową, uprażone i zmielone nasiona kolendry, chaat masalę. Chwilę smażyć razem, po czym dodać śmietanę i pomidory (ew. trochę wody), całość razem 5-10 minut gotować. Zdjąć z patelni, zbelndować.
Kurczaka razem z marynatą usmażyć wraz z drobno pokrojoną papryczką chili. Kurczak musi się zrumienić, a jogurt zredukować. Do usmażonego kurczaka dodać przygotowany sos pomidorowy, kozieradkę i razem jeszcze chwilę dusić. Zdjąć z ognia dodać mleczko kokosowe i ew. dosolić do smaku.
Podawać z ryżem i sezonową surówką.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Chaat masalę można kupić lub przygotować samemu.
2 łyżki kminu, 1 łyżka kolendry, 1 łyżeczka kopru włoskiego – uprażyć na suchej patelni i utrzeć w moździerzu. Do tej mieszanki dodać pozostałe przyprawy: 1 łyżkę amchuru, 1 łyżka soli kala namak, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka suszonego imbiru, 1 łyżeczka adżwanu, szczypta asafetydy, 1/2 łyżeczki chili, 8 goździków utartych w moździerzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Takiego sposobu przygotowanego kurczaka, nauczyłam się na warsztatach kuchni indyjskiej.