Ryba z pieca pod czosnkowo-ziołową kruszonką. Wspaniałe, smaczne i efektowne danie. Soczysta ryba otulona chrupiącą i aromatyczną kruszonką. Obok ryby z pieca z sosem kaparowym, nasz ostatni hit rybny!
Składniki ryby pod kruszonką:
- 500 g fileta z ryby
- 2 kromki chleba (u mnie jaglano-owsiany, ale może być też tostowy)
- 10 dag twardego sera żółtego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- pieprz, sól, odrobina soku z cytryny do skropienia ryby
Jak zrobić rybę pod kruszonką?
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Rybę posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki. W tym czasie pokruszyć chleb, zetrzeć ser, posiekać natkę i przecisnąć czosnek przez praskę. Wszystkie składniki + oliwę razem wymieszać. Rybę położyć na tacy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, posypać kruszonką i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut. Czas pieczenia jest przybliżony i zależy od grubości ryby. Mój pstrąg łososiowy nie był gruby.
Smacznego :).
Znajdź mnie na FB.
A gdzie te ryby z sosem kaparowym, bo nie mogę znaleźć???
Ryba z sosem kaparowym często pojawia się na naszym stole, ale jakoś pominęłam blogowo ten przepis 🙂
To danie jest genialne!!!! Dziękuję za przepis!!!