Na zakończenie sezonu wiśniowego – cytrynowa drożdżówka z wiśniami i kruszonką. Puszyste ciasto pachnące masłem, cytryną i miodem z pyszną kruszonką.
Składniki ciasta:
- 400 g mąki (najlepiej 550)
- 20 g drożdży
- 100 g rozpuszczonego, letniego masła
- 125 ml letniego mleka
- 3 jajka
- 60 g miodu
- skórka otarta z jednej cytryny (tylko żółta część, bez albedo)
- szczypta soli
- 400 g wydrylowanych wiśni + 1-2 łyżki cukru
Kruszonka:
- 180 g mąki
- 125 g masła (miękkiego)
- 100 g cukru
Jak zrobić cytrynową drożdżówkę z wiśniami i kruszonką?
Zrobić rozczyn – drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą dodać łyżkę-dwie mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić do wzburzenia na 10-15 minut. Mąkę przesiać, dodać do niej rozczyn, mleko, miód, skórkę z cytryny, jajka. Całość wyrobić, dodać letnie masło i sól. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny aż podwoi objętość. W tym czasie wiśnie osączyć z nadmiaru soku i posypać cukrem. Blachę o wymiarach 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki przeznaczone na kruszonkę rozetrzeć w dłoniach. Teraz wracamy do ciasta. Wyrośnięte uderzyć dłonią i jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć na blachę (ciasto jest nie jest zbite, raczej luźne). Wyłożyć na nie wiśnie (jeszcze raz osączone) i posypać kruszonką. Krótko zostawić ciasto do napuszenia (15-25 minut). Wstawić ciasto do zimnego piekarnika, nastawić na 180 stopni i piec ok. 40 minut (do suchego patyczka). Zostawić w piekarniku do lekkiego przestudzenia. Ciasto jest najlepsze pierwszego dnia, ale następnego też nie jest suchą bułą :).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z książki “Moje wypieki i desery” D. Świątkowskiej.
apetyczne ciasto
Dzięki 🙂