Niezwykle smaczny torcik z kremem kajmakowym. Nie wymaga pieczenia, wystarczy krem i biszkopty oraz chwila cierpliwości, bo torcik musi “odpocząć” kilka godzin w lodówce. Podobny do bardzo pracochłonnego tortu Napoleon. Może nie tak efektowny, ale w smaku nie ustępuje pracowitej wersji, ba Dziecko orzekło, że jest lepszy :).
Składniki masy:
- 500 g kajmaku (puszka)
- 2 jajka
- 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 600 ml mleka 3,2 %
- 500 ml śmietany 36 % (dobrze schłodzona)
- cukier puder do smaku, 4 łyżki lub więcej
Inne składniki:
- 2 paczki biszkoptów
- 1/2 tabliczki czekolady
- paczka cieniutkich czekoladowych markiz (lub inne ozdoby)
Jak zrobić torcik z kremem kajmakowym bez pieczenia?
Masa. Jajka, mąkę i 1/4 szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować, dodać powoli mieszankę mączno-jajeczną. Przez cały czas trzeba energicznie mieszać, by masa nie zwarzyła się i by nie powstały grudki. Powstały budyń lekko przestudzić i do ciepłego dodać kajmak. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Śmietanę delikatnie dodać do budyniu kajmakowego, mieszając łyżką, by nie popsuć struktury piany. Najlepiej zrobić to w 3-4 partiach, tzn. dodać cześć, wymieszać, dodać następną, wymieszać, itd.
Składanie. Formę o średnicy 24 cm (lub kwadratową o zbliżonej powierzchni) wyłożyć dno biszkoptami. Masę podzielić na 3 części – 2 równe i jedna odrobinę mniejszą. Czekoladę zetrzeć na tarce. Ciastka przekroić nożem z ząbkami na pół. Na biszkopty wyłożyć jedną z dwóch większych części, dalej znów biszkopty, druga większa masa, biszkopty i trzecia część masy (ta najmniejsza). Posypać czekoladą i schłodzić (4-5 godzin). Przed podaniem ozdobić (u mnie połówki ciastek wokół torciku, ale ozdoby mogą być dowolne).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.