Orzeźwiająca sałatka z grillowanym halloumi, ananasem i mango na liściach sałaty. Do tego pikantny sos winegret i chrupiąca bagietka. Świetna wczesna kolacja, lekki obiad, przekąska na grilla.
Składniki sałatki:
- pudełko rukoli lub 2-3 garście innej sałaty
- porcja halloumi (ok. 220 g)
- 1/4 świeżego ananasa
- 1 mango
- olej do posmarowania patelni lub rusztu
- sos winegret: 1-2 łyżki pikantnej oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 ząbka czosnku, sól, pieprz
- dowolne nasiona do posypania sałatki (u mnie czarnuszka)
Jak zrobić sałatkę z grillowanym halloumi?
Sałatę umyć osuszyć i ułożyć na dużym płaskim talerzu. Ananasa i mango obrać. Halloumi oraz owoce pokroić w plastry. Patelnię grillową lub ruszt posmarować olejem, rozgrzać i zgrillować ser, mango i ananasa. Przestudzić. W tym czasie przygotować sos. Składniki wlać do słoika, zakręcić nakrętkę i dobrze wstrząsnąć. Na sałacie ułożyć pozostałe składniki, polać sosem i posypać nasionami.
Podawać z bagietką i białym, lekkim winem :).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
pysznie!
Zdecydowanie moje smaki! 🙂