Delikatny, z nutą korzenną biszkopt, przełożony masą budyniową z kawałkami krówek, zwieńczony polewą krówkową – oto ciasto krówka. Ciasto na każdą okazję – imieniny, urodziny, spotkanie rodzinne, a także na święta.
Biszkopt:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- szklanka maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu lub imbiru
Krem:
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 0,75 l mleka
- 4 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
Dodatki:
- 600 g krówek (300 g na polewę, 200 g do masy, 100 g do posypania wierzchu – zamiennie mogą być orzechy)
- duża łyżka masła do polewy
Jak zrobić ciasto krówka?
Biszkopt. Przygotować foremkę o rozmiarach 25 x 30 cm (wyłożyć papierem do pieczenia). Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon/imbir – przesiać. Jajka ubijać mikserem wraz z cukrem przez 20 minut na najwyższych obrotach miksera. Do jajek dodać mieszankę mączną i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 30-40 minut. Wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Krem. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Wierzch przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masło utrzeć na puch (powinno być jasne i puszyste). Do utartego dodawać powoli łyżka po łyżce budyń, po każdym dodaniu intensywnie miksując. Do masy dodać pokruszone krówki (to opcja, ten element można pominąć). Kremem posmarować jeden z placków, przykryć drugim, a wierzch polać polewą i posypać krówkami lub orzechami.
Polewa. Masło i pokruszone krówki (300 g) wsypać do garnka i podgrzewając rozpuścić. Ciasto kroić schłodzone.
Znajdź mnie na fb.
Smacznego :).