Pizza – letnie wieczory, białe wino – wakacje. Pizza zimą – wspomnienie lata. Dziś jest bardzo mroźno – wspominki ciepłych wieczorów – jak najbardziej. Najlepsza jest prosta – z minimalną ilością dodatków. Pomidory (zimą z własnej spiżarni), mozzarella (lub feta, lub grana), zioła i rukola.
Składniki:
-
400 g mąki
-
220 ml wody (35°C)
-
20ml oliwy
-
16 g drożdży
-
8 g soli
-
4 g cukru
-
+ dodatki
-
250 g pokrojonych pomidorów
-
150 g mozzarelli
-
sos do pizzy (z własnej spiżarni)
-
oliwa
-
sól
-
pieprz
-
oregano
-
rukola
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę połączyć z roztworem wodno-drożdżowym, dodać sól, cukier, oliwę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć zostawić na 20 min. Wyłożyć ciasto na blachę (piekarnikową) wysmarowaną oliwą. Posmarować sosem. Ułożyć mozzarellę, pomidory, sól, pieprz, pokropić oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 60 min. Wstawić pizzę do piekarnika rozgrzanego do 300°C i zmniejszyć temperaturę do 240°C. Piec 12 – 15 min. Po upieczeniu posypać rukolą.
Znajdź mnie na fb.
Może spróbujesz?