Kolejne wytrawne ciasto. Najlepiej smakuje z barszczykiem lub białym sokiem pomidorowym (tak, to nie pomyłka, w naszej spiżarni mamy taki sok). Może zamieszczę zdjęcia i przepis na taki sok?
Składniki ciasta:
- 50 dag mąki
- 1/2 – 3/4 szklanki mleka
- 4 dag drożdży
- 20 – 25 dag masła
- 1 łyżeczka cukru
- sól (u mnie ok. łyżeczki)
Składniki nadzienia:
- 1kg pieczarek
- 4 łyżki oleju
- 15 dag ostrego sera żółtego
- natka
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Cisto zawinięte szczelinie w woreczek foliowy włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Pieczarki poszatkować, dusić na oleju, osolić, popieprzyć, lekko przestudzić, dodać utarty ser i pokrojoną natkę, wystudzić. Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować, kształtować rolady, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną lub wodą. Zawinąć w folię, przełożyć do dwóch foremek (40 x 11) “szwem” do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C ok. 1 godziny.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!