Kolejne ciasto z rabarbarem. Tym razem na kruchym, cieniutkim spodzie, maślane, kwaśno-słodkie – pyszne. Smakowało syneczkowi, choć nie lubi rabarbaru.
Pomysł na ciasto podpatrzony na blogu “Słodka Pasja”, zmodyfikowany (inny spód i kruszonka).
Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 3 żółtka (duże)
- szczypta soli
- 0,5 l dżemu z czerwonych porzeczek (u mnie domowy)
- 60 – 70 dag rabarbaru
- puder do oprószenia ciasta
Kruszonka:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 125 g masła
- 9 łyżek cukru kryształu
- szczypta soli
- ew. wanilia lub cukier waniliowy
Wykonanie:
Masło z mąką posiekać na proszek, dodać sól, puder, żółtka, posiekać raz jeszcze i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę rabarbar. Zrobić kruszonkę – wszystkie składniki połączyć, rozcierając palcami. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do foremki. Zapiec na słomkowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C, ostudzić. Na podpieczony placek położyć dżem, dalej rabarbar i kruszonkę. Piec ok. 25 – 30 minut (220 °C). Upieczony placek oprószyć pudrem.
Uwaga:
*sól zwiększa elastyczność ciasta i sprawia, że ładnie rumieni się.
**kruche ciasto nie lubi mąki tortowej.
***jeśli chcemy by dżem nie rozmiękczał spodu ciasta, przed zapieczeniem należy posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wówczas utworzy się skorupka, która przeszkodzi przesiąkaniu dżemu.
Znajdź mnie na fb.
Inne słodkie dania na podwieczorek: