Truskawkowa sałatka – passe

W ubiegłym roku właśnie taką sałatkę jadłam w jednej z restauracji. Połączenie zdziwiło mnie i mile zaskoczyło. Truskawki z mieszanką sałat, serem pleśniowym i octem balsamicznym, do tego grzanki i białe wino – fajny letni obiad. A dlaczego passe? Ostatnio w pewnym miesięczniku przeczytałam, że w tym roku połączanie truskawek z octem balsamicznym to przebrzmiały trend. No cóż…jakoś to przeboleję.

sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie

Składniki:

  • mieszanka sałat (rukola, kędzierzawa, rzymska, inne)
  • 30 dag truskawki
  • 10 dag ser pleśniowy
  • 5 dag orzechy włoskie (lub nasiona słonecznika, dyni, czy płatki migdałowe)
  • 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny do smaku
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny (gęsty)

Wykonanie:

Na dużym talerzu ułożyć sałaty, na nie pokrojone na ćwiartki truskawki, pokruszony ser pleśniowy i orzechy. Całość skropić sosem winegre (wymieszać energicznie w słoiczku oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny) i octem balsamicznym.

sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.