Bardzo smaczne, słodko-słono-ostre z nutą cytrynową, letnie danie. Przygotowanie trwa zaledwie chwilkę. A roszponka z marynowanymi wiśniami – poezja! Do tego bagietka i białe, wytrawne wino… pycha.
Uwaga – jeszcze jest szansa na zrobienie kilku słoiczków wiśni w occie. Marynowanych wiśni używam do sałat, pieczonej kaczki, indyka w galarecie, jako przekąski, przystawki do pasztetów, serów, wędlin. Beatamaria robi z nimi karkówkę.
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki pikantnej oliwy z czuszką
- sól
- pieprz
- skórka otarta z cytryny
Składniki sałatki:
- paczka roszponki
- słoiczek wiśni w ocie (przepis tu)
- łyżka pikantnej oliwy
- łyżka octu wiśniowego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Piersi obrane ze skóry natrzeć solą, pieprzem, oliwą, skórką cytrynową i miodem. Odstawić w chłodne miejsce na godziną, dwie (gdy się śpieszymy, pomijamy chłodzenie). Piec 25-30 min w temperaturze 200 °C. Na tacę do pieczenia można położyć także obgotowane i posmarowane miksturą, taką jak mięso, ziemniaki.
Roszponkę umyć, osuszyć, ułożyć na płaskim talerzu, na nią wiśnie. Olej, ocet, sól, pieprz włożyć do słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsać. Emulsją polać sałatę.
Uwaga:
*Mięso można upiec na patelni ogrodowej, wtedy piersi przecinamy w poprzek na dwie części (moim zdaniem pieczone w piekarniku są lepsze).
**Zamiast wiśni w ocie do sałatki można dodać świeżych fig (ocet wiśniowy trzeba wtedy zastąpić balsamicznym).
Przepis z programu Donny Hay (zmieniony).
Znajdź mnie na fb.
Przepis dodaję do akcji: “Piersi z kurczaka na różne sposoby”.
Inne dania z drobiu: