Dziś – tagliatelle makaron pochodzący z regionu Emilia -Romagna i Marche, połączony z klopsami w sosie pomidorowym.
O tej porze roku sos pomidorowy ze świeżym oregano to kwintesencja lata, do tego klopsiki, makaron i nie ma nic lepszego. Danie niestety ma jedną wadę – nie jest błyskawiczne.
Składnik klopsików:
- 30 dag piersi z indyka
- 30 dag piersi z kurczaka
- 5 dag suchej bułki
- 1 jajko
- 1/2 małej cebulki (można pominąć)
- sól
- pieprz
- świeże oregano
- olej
Składniki sosu:
- 1,5 kg mięsistych pomidorów (u mnie lima)
- 1/2 małej cebuli
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- oregano
- ew. twardy ser
- + 400 g tagliatelle
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso, odciśniętą bułkę, cebulę zmielić. Do masy dodać jajko, sól, pieprz, drobno posiekane oregano i dobrze wyrobić. Formować małe kuleczki i smażyć na rozgrzanej patelni (na patelni teflonowej można ograniczyć ilość tłuszczu do minimum), osączyć.
Pomidory pokroić w cząstki, położyć na patelni i odparować. Gęstą masę przetrzeć przez sito. Cebulę podsmażyć, dodać zmiażdżony czosnek (uwaga, łatwo się przypala, a wtedy staje się gorzki). Dodać do cebuli przetarte pomidory, sól, pieprz, drobno posiekane oregano i ew. starty ser.
Makaron ugotować. Połączyć z sosem i klopsami. Można posypać startym serem.
Najlepsze z sałatką (sałata + ogórek + pomidor + sos winegre).
Przepis dodaję do akcji “Makaroniarnia”.
Znajdź mnie na fb.
Inne mięsne dania: