Tagliatelle z kopsikami w sosie pomidorowym

Dziś – tagliatelle makaron pochodzący z regionu Emilia -Romagna i Marche, połączony z klopsami w sosie pomidorowym.

O tej porze roku sos pomidorowy ze świeżym oregano to kwintesencja lata, do tego klopsiki, makaron i nie ma nic lepszego. Danie niestety ma jedną wadę – nie jest błyskawiczne.

tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska

tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska

Składnik klopsików:

  • 30 dag piersi z indyka
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 5 dag suchej bułki
  • 1 jajko
  • 1/2 małej cebulki (można pominąć)
  • sól
  • pieprz
  • świeże oregano
  • olej

Składniki sosu:

  • 1,5 kg mięsistych pomidorów (u mnie lima)
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • ew. twardy ser
  • + 400 g tagliatelle

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso, odciśniętą bułkę, cebulę zmielić. Do masy dodać jajko, sól, pieprz, drobno posiekane oregano i dobrze wyrobić. Formować małe kuleczki i smażyć na rozgrzanej patelni (na patelni teflonowej można ograniczyć ilość tłuszczu do minimum), osączyć.

Pomidory pokroić w cząstki, położyć na patelni i odparować. Gęstą masę przetrzeć przez sito. Cebulę podsmażyć, dodać zmiażdżony czosnek (uwaga, łatwo się przypala, a wtedy staje się gorzki). Dodać do cebuli przetarte pomidory, sól, pieprz, drobno posiekane oregano i ew. starty ser.

Makaron ugotować. Połączyć z sosem i klopsami. Można posypać startym serem.

Najlepsze z sałatką (sałata + ogórek + pomidor + sos winegre).

Przepis dodaję do akcji „Makaroniarnia”.

Znajdź mnie na fb.

Inne mięsne dania:

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik_dania z drobiu  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato  

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *