Drożdżówka cynamonowa do odrywania

Rewelacyjna, pyszna, wspaniała, fantastyczna…(tu dodaj inne przymiotniki, które określą coś bardzo smacznego). Wilgotna, miękka, cynamonowa i zabawnie wyglądająca, oto moje nowe drożdżówkowe odkrycie. Tak, przyznaję się jestem wielbicielką ciast z drożdżami, mogę być nieobiektywna, ale zachwycali się nią także sceptycy.

Aha, wygląd wskazuje na pracochłonne ciasto – nic bardziej mylnego.

Przepis jest kompilacją dwóch przepisów (+ moje drobne zmiany) z „Moich wypieków” i „Przy kuchennym stole”.

drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru (55 g)
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka (83 ml)
  • 1/4 szklanki wody (63 ml)
  • 55 g masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml)

Składniki nadzienia:

  • 3/4 szklanki cukru (165 g)
  • 1,5  łyżki cynamonu (18 g)
  • 40 g masła

Wykonanie:

Jeśli robię ciasto ze świeżych drożdży przygotowuję rozczyn (mieszam część cukru z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodaję 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka) i odstawiam na 20 minut do wzburzenia. Dalej postępować podobnie jak w przypadku dodania suchych drożdży.

Jeśli drożdże są suche należy – przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą, wanilią, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. 

W tym czasie rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia. Cukier wymieszać z cynamonem.

Foremkę keksową o wymiarach 9 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu. Prostokąt pokroić na 6 równych poprzecznych prostokątów. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc (tu jest fajna instrukcja składania). Ułożone ciasto zostawić na 20 – 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 – 35 minut.

Znajdź mnie na fb.

 Inne drożdżowe wypieki:

drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  babka drożdżowa mamy Honoraty_ciasto drożdżowe  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska 

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *