Rewelacyjna, pyszna, wspaniała, fantastyczna…(tu dodaj inne przymiotniki, które określą coś bardzo smacznego). Wilgotna, miękka, cynamonowa i zabawnie wyglądająca, oto moje nowe drożdżówkowe odkrycie. Tak, przyznaję się jestem wielbicielką ciast z drożdżami, mogę być nieobiektywna, ale zachwycali się nią także sceptycy.
Aha, wygląd wskazuje na pracochłonne ciasto – nic bardziej mylnego.
Przepis jest kompilacją dwóch przepisów (+ moje drobne zmiany) z “Moich wypieków” i “Przy kuchennym stole”.
Składniki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru (55 g)
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1/3 szklanki mleka (83 ml)
- 1/4 szklanki wody (63 ml)
- 55 g masła
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml)
Składniki nadzienia:
- 3/4 szklanki cukru (165 g)
- 1,5 łyżki cynamonu (18 g)
- 40 g masła
Wykonanie:
Jeśli robię ciasto ze świeżych drożdży przygotowuję rozczyn (mieszam część cukru z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodaję 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka) i odstawiam na 20 minut do wzburzenia. Dalej postępować podobnie jak w przypadku dodania suchych drożdży.
Jeśli drożdże są suche należy – przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą, wanilią, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia. Cukier wymieszać z cynamonem.
Foremkę keksową o wymiarach 9 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu. Prostokąt pokroić na 6 równych poprzecznych prostokątów. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc (tu jest fajna instrukcja składania). Ułożone ciasto zostawić na 20 – 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 – 35 minut.
Znajdź mnie na fb.
Inne drożdżowe wypieki: