Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

Kilka dni temu zamieściłam na blogu bułeczki z nadzieniem migdałowym. Tym razem te same bułeczki, ale z innym nadzieniem. Przepięknie pachną i cudownie smakują. W moim prywatnym rankingu wygrywają z migdałowymi, ale w tej kwestii rodzinka jest podzielona.

Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe

Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe

 Składnik ciasta:

  • 2 i 1/2 szklanek mąki (425 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ponad 0,5 szklanki mleka (155 ml)

Składniki nadzienia:

  • 25 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 – 3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i 3-4 łyżki letniego mleka, rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Pozostałą mąkę przesiać, dodać sól, resztę cukru i letniego mleka, letnie masło, jajka, rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać, tak długo aż ciasto nie będzie kleiło się do ręki i do naczynia, w którym wyrabiamy. Pozostawić do wyrośnięcia (1,5 – 2 godzin).

W tym czasie cukier wymieszać z cynamonem.

Ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim masło, posypać mieszanką cukru i cynamonu, całość zrolować. Roladę pokroić na 2 – 3 cm paski. Kłaść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym zwinięciem do góry. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 °C, piec ok. 15 minut.

Uwaga;

*w oryginalnych bułeczkach szwedzkich do ciasta dodawany jest kardamon, a wierzch posypany jest cukrem perlistym.

Bułeczki dodaję do akcji “Co w śniadaniówce można znaleźć”.

Znajdź mnie na fb.

Inne bułki:

 słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_dania kuchni mazowieckiej  mamine jagodzianki_słodkie bułki_ciasto drożdżowe  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe  zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe_bułki drożdżowe_bułki słodkie





drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.