Oponki serowo-cytrynowe w wersji fit, to moja nietypowa propozycja na tłusty czwartek. Bułeczki (?), ciasteczka (?), donaty (?) z mąki owsianej, z serem i cytryną. Najlepsze lekko ciepłe i z kawą. Mnie ten przepis przekonuje :).
Z “Przy kubku kawy” (zmieniony).
Składniki:
- 250 g zmielonego twarogu (u mnie sernikowa Piątnica)
- 2 pełne szklanki mąki owsianej (zmieliłam płatki)
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- spora szczypta soli
Dodatki (do wyboru):
- lukier (przygotowany ze szklanki cukru pudru, 2-3 łyżek soku cytrynowego i odrobiny startej skórki cytrynowej)
- cukier puder do oprószenia
- rozpuszczona czekolada do polania
Wykonanie:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Do mieszanki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (uwaga, klei się). Ciasto podzielić na 15 części, z każdej uformować wałek o średnicy ok. 1 cm, połączyć dwa końce formując oponkę (średnica ok. 5 cm). Piec w rozgrzany piekarniku do 190 °C 15-20 minut. Upieczone i przestudzone polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą (ale to już nie będzie wersja fit) lub delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
* w wersji bezglutenowej trzeba wybrać płatki i proszek do pieczenia bezglutenowy
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!