Zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym

Niezwykle aksamitna i aromatyczna zupa-krem z buraków z mleczkiem kokosowym i pikantną oliwą.

Na podstawie przepisu z książki M. Dymek “Jadłonomia”.

zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym_zupa wegańska_zupa aksamitna_zupa z mleczkiem kokosowym 

Składniki:

  • 3 upieczone buraki*
  • 2 ziemniaki (gotuję w bulionie warzywnym)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżki soku z limonki 
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 cm kłącza imbiru
  • 1-2 łyżki oleju (może być kokosowy)
  • sól, cukier trzcinowy do smaku
  • pikantna oliwa lub papryczka chili do podania

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w bulionie. Buraki obrać, ćwiartkę jednego odłożyć i pozostałe pokroić w kostkę.

Rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany imbir. Dodać buraki i minutę smażyć razem. Dalej włozyć ziemniaki, wlać bulion, mleczko i gotować razem 10-15 minut. Doprawić sokiem i skórką z limonki, solą, cukrem. Zmiksować na gładki kem.

Podawać z pikantną oliwą i burakiem pokrojonym w paski (ten odłożony).

*buraki, najlepiej podłużne, piekę w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C, owinięte w folię aluminiową, ok. 1,5 godziny. Od razu wstawiam 3 kg i przeznaczam na zupę, jarzynkę, carpaccio. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne gęste i aromatyczne zupy:

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  zupa krem z soczewicy  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.