Niezwykle aksamitna i aromatyczna zupa-krem z buraków z mleczkiem kokosowym i pikantną oliwą.
Na podstawie przepisu z książki M. Dymek “Jadłonomia”.
Składniki:
- 3 upieczone buraki*
- 2 ziemniaki (gotuję w bulionie warzywnym)
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1,5 szklanki mleczka kokosowego
- 1-2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 cm kłącza imbiru
- 1-2 łyżki oleju (może być kokosowy)
- sól, cukier trzcinowy do smaku
- pikantna oliwa lub papryczka chili do podania
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w bulionie. Buraki obrać, ćwiartkę jednego odłożyć i pozostałe pokroić w kostkę.
Rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany imbir. Dodać buraki i minutę smażyć razem. Dalej włozyć ziemniaki, wlać bulion, mleczko i gotować razem 10-15 minut. Doprawić sokiem i skórką z limonki, solą, cukrem. Zmiksować na gładki kem.
Podawać z pikantną oliwą i burakiem pokrojonym w paski (ten odłożony).
*buraki, najlepiej podłużne, piekę w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C, owinięte w folię aluminiową, ok. 1,5 godziny. Od razu wstawiam 3 kg i przeznaczam na zupę, jarzynkę, carpaccio.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne gęste i aromatyczne zupy: