Placuszki dyniowo-jaglane

I nagle w domu zapachniało Świętami. Dlaczego? Właśnie upiekłam placuszki z dyni i kaszy jaglanej, z dodatkiem przypraw korzennych. Zdrowe, jesienne, smakują nawet przeciwnikom dyni.

placuszki dyniowo-jaglane_placki dyniowe_placki z kaszą jaglaną_jesienne placki

Składniki:

  • 1 szklanka puree dyniowego*
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej **
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (jeśli przecier dyniowy jest rzadki, mniej lub wcale)
  • 2-3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki sody (można pominąć)
  • sól
  • oliwa do smażenia (najlepiej cynamonowa)

Wykonanie:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Upiec jednego placka na próbę. Jeśli jest zbyt rzadki, dodać mąki***. Mój mus był bardzo suchy i tyle mąki wystarczyło. Upiec pozostałe racuszki.

Najlepsze z jogurtem, powidłami lub syropem klonowym czy miodem. U nas jako dodatek obowiązkowa  sałatka np. marchewkowa z żurawiną lub z winogron i gruszek.

Uwaga:

*przecier dyniowy przygotowuję następująco: dynię kroję na części, wyjmuję pestki, piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 40 minut (aż dynia będzie miękka). Po wyjęciu z piekarnika, oddzielam od skóry i miksuję na gładką pastę.

**surową kaszę wysypuję do garnka i prażę. Kaszę zalewam wrzątkiem (trzeba uważać, kasza “pryszcze”), odcedzam, stawiam ponownie na ogień i dodaję 2 razy tyle wody ile wynosiła objętość kaszy.

***nie trzeba przesadzać z dodawaniem mąki. Przy pieczeniu wydaje się, że są zbyt “luźne”, ale to chwilowe, trzeba poczekać.

Znajdź mnie na fb.

placuszki dyniowo-jaglane_placki dyniowe_placki z kaszą jaglaną_jesienne placki

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.