Jabłka otulone kruchym ciastem – oto prosty, domowy, rewelacyjny jabłecznik.
Z “Domowych wypieków” (z drobnymi zmianami).
Składniki:
- 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale można zwykłą pszenną)
- 250 g masła
- 1 jajko
- 5 łyżek czubatych cukru (3 do ciasta + 2 do jabłek)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych) + 1 łyżka masła
- ew. cynamon
- puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Z mąki, proszku do pieczenia, masła, jajka, cukru, cukru waniliowego, soli – zagnieść ciasto. Uformować kulę owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Wrzucić na patelnię, dodać masło i cukier i poddusić (odparować nadmiar wody). Wystudzić i ew. dodać cynamon.
Połowę ciasta rozłożyć równomiernie na spodzie foremki (ciasto można rozwałkować, zetrzeć lub po kawałku rozłożyć). Na to położyć wystudzone jabłka i pozostałe ciasto (rozwałkowane lub wyłożone w rozpłaszczonych kawałkach).
Wstawić do nagrzanego do 180-200 °C piekarnika i piec 50-60 minut. Zimne pokroić na kawałki i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne jabłeczniki: