Prosta szarlotka

Jabłka otulone kruchym ciastem – oto prosty, domowy, rewelacyjny jabłecznik.

Z “Domowych wypieków”  (z drobnymi zmianami).

prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale można zwykłą pszenną)
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek czubatych cukru (3 do ciasta + 2 do jabłek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych) + 1 łyżka masła
  • ew. cynamon
  •  puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Z mąki, proszku do pieczenia, masła, jajka, cukru, cukru waniliowego, soli – zagnieść ciasto. Uformować kulę owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Wrzucić na patelnię, dodać masło i cukier i poddusić (odparować nadmiar wody). Wystudzić i ew. dodać cynamon.

Połowę ciasta rozłożyć równomiernie na spodzie foremki (ciasto można rozwałkować, zetrzeć lub po kawałku rozłożyć). Na to położyć wystudzone jabłka i pozostałe ciasto (rozwałkowane lub wyłożone w rozpłaszczonych kawałkach).

Wstawić do nagrzanego do 180-200 °C piekarnika i piec 50-60 minut. Zimne pokroić na kawałki i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto

Inne jabłeczniki:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik serowy_szarlotka_jabłecznik w kruchym cieście_jabłecznik z całymi jabłkami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.