Sernik bez pieczenia, z orzeźwiającym musem cytrynowym i chrupiącymi bezami na wierzchu.
Spód:
- biszkopty do wyłożenia tortownicy
Masa sernikowa:
- 1 kg mielonego twarogu (preferuję Piątnicę)
- 200 g masła
- 1,5szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mleka
Mus cytrynowy:
- 400 ml zimnej śmietanki 36 %
- 125 ml soku cytrynowego
- 7-8 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
Dodatki:
- kilka bez do pokruszenia na wierzch
Wykonanie:
Spód. Wyłożyć biszkoptami spód tortownicy o średnicy 23-24 cm.
Sernik. Twaróg wymieszać z jajkiem i żółtkami. Masło z cukrem rozpuścić w dużym garnku z grubym dnem. Dodać masę serową. Całość gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Uwaga! Trzeba mieszać, by nie przypalić masy. Oprócz tego masa pryska, może poparzyć. Po ww. czasie dodać mąkę wymieszaną z mlekiem, skórkę i jeszcze chwilę gotować (by masa straciła surowy smak mąki). Przełożyć do foremki wyłożonej biszkoptami i wystudzić.
Mus cytrynowy. Żelatynę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na mojej torebce jest napisane – “żelatynę rozmieszać we wrzątku”, dlatego rozmieszałam żelatynę w ok. 1/4 szklanki wrzątku. Połączyłam z sokiem cytrynowym.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ubijając dodać sok z żelatyną (lejąc powoli). Masę przełożyć na zimny sernik. Całość schłodzić.
Przed podaniem posypać pokruszonymi bezami.
Kroić gorącym nożem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Na podstawie TEGO przepisu.
Czemu zrobiły mi się grudki na samym końcu gotowania?
Może źle rozprowadziła się mąką ziemniaczana? Może lekko zwarzył się twaróg?
Sernik super 😀 dodalam jeszcze do masy zerowej wanilie co fajnie podkreciło smak.