Pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki

Delikatne, puszyste ciasto i nadzienie pigwowe – to moje nowe pączki pieczone w piekarniku. Czy mogą zastąpić te smażone? Raczej nie, ale są świetnymi bułeczkami na śniadanie, podwieczorek, kolację. Z kubkiem mleka czy kakao – rewelacja!

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być także pszenna zwykła)
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka (temperatura pokojowa)
  • 1 jajko (temperatura pokojowa)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli

Dodatki:

  • lukier (szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki gorącej wody, ekstrakt waniliowy do smaku)
  • marmolada lub konfitury (u mnie z pigwy) do nadziania
  • kandyzowana skórka, groszki, inne

Wykonanie:

Pączki. Mąkę przesiać (dzięki temu napowietrzy się i ciasto będzie bardziej puszyste). Zrobić rozczyn – drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać łyżkę mąki i 2-3 łyżki letniego mleka. Całość powinna być tak gęsta jak śmietana. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

W tym czasie rozpuścić masło podgrzać (ma być jedynie letnie).

Wzburzony rozczyn połączyć z mąką, jajkiem, żółtkami, skórką i sokiem z cytryny, solą, cukrem, cukrem waniliowym i dobrze wyrobić. Dodać letnie masło i ponownie wyrobić. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 godziny). Ciasto jest dość rzadkie (tak jak pączkowe, zwykle na bułki jest bardziej zwarte).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Nabierać niewielkie porcje i formować z nich placuszki (ciasto klei się do rąk), nakładać porcje marmolady lub konfitur, zalepiać i kłaść do foremek muffinkowych, wyłożonych papilotkami, zlepieniem na dół.

Przygotowane pączki (u mnie 18 sztuk) zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 185 °C ok. 15 minut.

Letnie polukrować i ew. ozdobić (skórka pomarańczowa, drobne groszki, inne).

Najlepsze pierwszego dnia.

Lukier. Do pudru dodać ekstrakt waniliowy i gorącą wodę, wymieszać. Gdyby masa była za gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

Z „Moich Wypieków”.

Inne karnawałowe pączki, racuszki, faworki:

muffinki jak pączki_babeczki_błyskawiczne ciasta  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone pączki nadziewane różą_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne pączki  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *