Domowy kisiel żurawinowy, to przepyszny kwaśno-słodko-gorzkawy deser. Do niego kleks śmietany (koniecznie kwaśnej) i igiełka lub dwie rozmarynu. Przepis nie tylko na Boże Narodzenie.
Składniki:
- 400 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
- 0,5 l wody + odrobina do rozmieszania mąki
- 10 dag cukru (lub do smaku)
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej (dodaję 3, ponieważ nie lubię gęstego kisielu)
- ew. kawałek cynamonu, 2-3 goździki
- dodatki kwaśna śmietana, igiełki rozmarynu lub listki melisy
Wykonanie:
Wodę zagotować z cukrem i przyprawami korzennymi. Do gorącej dodać żurawinę i ponownie zagotować. Wyjąć cynamon i goździki, wywar odlać, a żurawinę przetrzeć. Przetartą połączyć z wywarem, zagotować, wlać rozpuszczoną z zimną wodą mąkę. Chwilę pogotować. Przestudzić, przelać do salaterek i wystudzić. Zimny udekorować śmietaną i igiełkami rozmarynu.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne świąteczne desery: