Krokiety orzechowe

Niezwykle smaczny dodatek do kapusty wigilijnej, czy to tej z fasolą, czy tej z grzybami, ale także świetnie komponuje się z barszczem, czystą zupą grzybową, bulionem. Alternatywa dla pieczonych pierogów, krokietów naleśnikowych, pasztecików. Krokiety nadają się nie tylko do wigilijnej kapusty czy barszczu. Sprawdzą się na przyjęciach karnawałowych, babski wieczorach, wieczorach gier, innych.

krokiety orzechowe_dodatki do barszczu_przystawka_dania na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 150 g orzechów (zmielonych)
  • 1jajko
  • 1 łyżka bułki tartej lub kaszy kukurydzianej (wersja bezglutenowa)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Panierka:

  • 1 jajko
  • ok. 10 dag bułki tartej lub skruszonych płatków kukurydzianych (wersja bezglutenowa)
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Gorące ubić lub przepuścić przez praskę. Ostudzić.

Do zimnych dodać zmielone orzechy, 1 jako, bułkę lub kaszę, natkę, sól, pieprz. Dobrze wyrobić. formować podłużne krokiety o długości 6-8 cm. Panierować najpierw w rozbełtanym jajku, potem w bułce lub płatkach.

Smażyć na maśle klarowanym. Usmażone osączyć na ręczniku kuchennym. Podawać gorące.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krokiety orzechowe_dodatki do barszczu_przystawka_dania na Boże Narodzenie

Inne dodatki do barszczu, zupy grzybowej:

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *