Niezwykle smaczny dodatek do kapusty wigilijnej, czy to tej z fasolą, czy tej z grzybami, ale także świetnie komponuje się z barszczem, czystą zupą grzybową, bulionem. Alternatywa dla pieczonych pierogów, krokietów naleśnikowych, pasztecików. Krokiety nadają się nie tylko do wigilijnej kapusty czy barszczu. Sprawdzą się na przyjęciach karnawałowych, babski wieczorach, wieczorach gier, innych.
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 150 g orzechów (zmielonych)
- 1jajko
- 1 łyżka bułki tartej lub kaszy kukurydzianej (wersja bezglutenowa)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Panierka:
- 1 jajko
- ok. 10 dag bułki tartej lub skruszonych płatków kukurydzianych (wersja bezglutenowa)
- masło klarowane lub olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Gorące ubić lub przepuścić przez praskę. Ostudzić.
Do zimnych dodać zmielone orzechy, 1 jako, bułkę lub kaszę, natkę, sól, pieprz. Dobrze wyrobić. formować podłużne krokiety o długości 6-8 cm. Panierować najpierw w rozbełtanym jajku, potem w bułce lub płatkach.
Smażyć na maśle klarowanym. Usmażone osączyć na ręczniku kuchennym. Podawać gorące.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Krokiety orzechowe”