Sernik krówkowy

Z cyklu przepisy na Wielkanoc – sernik krówkowy. Na czekoladowym, wytrawnym spodzie, delikatna, kremowa masa, zwieńczona polewą kajmakową. Hmmm…bardzo smaczny :).

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Spód:

  • 20 dag ciastek (u mnie biszkopty, ale mogą być inne ciastka)
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka kakao

Masa sernikowa:

  • 25 dag masy kajmakowej (z puszki, u mnie Gostyń)
  • 60 dag mielonego twarogu (u mnie Piątnica)
  • 3 jajka
  • 15 g mąki ziemniaczanej

Wierzch:

  • 20 dag masy kajmakowej (krówkowej)
  • ew. 3-4 łyżki słodkiej śmietany 30-36 %
  • dowolne dodatki (czekolada, figurki czekoladowe, inne)

Wykonanie:

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli foremka jest silikonowa, nie ma takiej potrzeby. Moja jest metalowa, nie chciałam by sernik nabrał metalicznego smaku.

Ciasta zmiksować w malakserze na proszek, dodać rozpuszczone, ale przestudzone masło i kakao, wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki (na 1 cm) foremki. Dobrze docisnąć, wstawić do lodówki na 30 minut.

Twaróg wymieszać z masą kajmakową. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem mieszając, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Ponownie wymieszać i przełożyć do foremki.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 °C 50 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Wystudzony wstawić do lodówki na noc.

Następnego dnia posmarować kajmakiem i udekorować. Jeśli kajmak będzie zbyt gęsty, dodać śmietanę i lekko podgrzać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.