Z cyklu przepisy na Wielkanoc – sernik krówkowy. Na czekoladowym, wytrawnym spodzie, delikatna, kremowa masa, zwieńczona polewą kajmakową. Hmmm…bardzo smaczny :).
Spód:
- 20 dag ciastek (u mnie biszkopty, ale mogą być inne ciastka)
- 10 dag masła
- 1 łyżka kakao
Masa sernikowa:
- 25 dag masy kajmakowej (z puszki, u mnie Gostyń)
- 60 dag mielonego twarogu (u mnie Piątnica)
- 3 jajka
- 15 g mąki ziemniaczanej
Wierzch:
- 20 dag masy kajmakowej (krówkowej)
- ew. 3-4 łyżki słodkiej śmietany 30-36 %
- dowolne dodatki (czekolada, figurki czekoladowe, inne)
Wykonanie:
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli foremka jest silikonowa, nie ma takiej potrzeby. Moja jest metalowa, nie chciałam by sernik nabrał metalicznego smaku.
Ciasta zmiksować w malakserze na proszek, dodać rozpuszczone, ale przestudzone masło i kakao, wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki (na 1 cm) foremki. Dobrze docisnąć, wstawić do lodówki na 30 minut.
Twaróg wymieszać z masą kajmakową. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem mieszając, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Ponownie wymieszać i przełożyć do foremki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 °C 50 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Wystudzony wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia posmarować kajmakiem i udekorować. Jeśli kajmak będzie zbyt gęsty, dodać śmietanę i lekko podgrzać.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.