Babka kajmakowa

Zbliża się Wielkanoc. Pora na przepisy na babki, mazurki, serniki. Przedstawiam delikatną babkę kajmakową, o pięknym karmelowym kolorze. Wbrew oczekiwaniom nie jest za słodka.

babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g masła
  • 300 g masy krówkowej (kajmakowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 130 g masy krówkowej (pozostała część masy z puszki)
  • 4 łyżki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • jajka marcepanowe
  • prażone płatki migdałowe

Wykonanie:

Formę do babek z kominem ( średnica 22 cm, wysokość 10 cm) posmarować masłem i posypać mąką.

Masło i masę kajmakową lekko podgrzać. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać cukier, po jednym żółtku i powoli sok z cytryny. Do masy jajecznej dodać kajmak z masłem, mąki z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy, całość delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Przełożyć do foremki.

Piec 45-50 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Po upieczeniu wyjąć z formy po 10-15 minutach. Studzić na kratce.

Jeszcze ciepłą polać polewą kajmakową.

Składniki na polewę trzeba wymieszać (ew. lekko podgrzać).

Ozdobić babkę.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.