Sernik na zimno jaglano-migdałowy

Jakiś czas temu pisałam, że uwielbiamy mleko migdałowe i przygotowujemy je dość często. Ale po “produkcji” tego mleka zostaje zmielona papka migdałowa. Zastanawiałam się co z nią począć, jak zagospodarować tę wspaniałą masę? Szukałam, wymyślałam i jest. Mój sposób na jej wykorzystanie to ten właśnie sernik. Delikatny, kremowy, nadziany bakaliami, z chrupiącym spodem i kwaśną galaretką z owocami. Trochę przypomina paschę. Jest pyszny, bardzo pyszny :).

sernik na zimno jaglano-migdałowy_sernik jak pascha_sernik bez sera_sernik z galaretką_sernik z owocami

Składniki masy “serowej”:

  • 1 szklanka papki migdałowej pozostałej z produkcji mleka migdałowego
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka cukru pudru (lub mniej do smaku)
  • 1,5 szklanki bakalii (u mnie morele, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa)
  • 80 g masła (lub innego bezmlecznego tłuszczu)
  • ew. 1 łyżka soku z cytryny
  • ew. cukier waniliowy lub ekstrakt migdałowy

Składniki spodu:

  • 2 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 100 g masła (lub innego bezmlecznego tłuszczu)
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru

Składniki wierzchu:

  • 1 galaretka malinowa (lub inna w zależności od wybranych owoców)
  • 400 g malin (lub innych drobnych owoców)

Wykonanie spodu:

Płatki uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, łatwo przypalić!). Połowę zmielić. Połączyć jedne i drugie płatki, dodać puder i rozpuszczone masło. Wymieszać, przyłożyć do wyłożonej folią tortownicy o średnicy 20 cm i ugnieść. Wstawić do lodówki na godzinę – dwie.

Wykonanie masy “serowej”:

Przygotować bakalie sparzyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części.

Papkę migdałową i kaszę jaglaną zmiksować na gładką masę. Dodać miękkie masło, puder, ew. dodatki i ponownie zmiksować. Wsypać bakalie i wymieszać. Przełożyć na schłodzony spód.

Wierzch:

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Ostudzić. Owoce rozłożyć na “serniku”, zalać galaretką i całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.