Sernik gotowany

Z cyklu ze starego zeszytu – maminy sernik gotowany. Sernik bez pieczenia, przekładany herbatnikami, zwieńczony polewą czekoladową. Olbrzymi – z 2 kg białego sera. Odpowiedni na duże przyjęcie.

sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany

Składniki:

  • 2 kg białego sera dwukrotnie zmielonego
  • 2 kostki masła (500 g, to przepis na starą wielkość kostek)
  • 4 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mleka do rozpuszczenia mąki
  • 10 paczek herbatników (ilość uwzględnia ew. połamane i pokruszone ciastka)
  • ulubione bakalie (u mnie rodzynki ok. 1 szklanki)

Polewa:

  • 10 dag masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Wykonanie:

Dużą prostokątną formę (25 x 40 cm) posmarować masłem, wyłożyć pergaminem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę herbatników.

Rodzynki umyć, sparzyć i osuszyć.

Ser, jajka, żółtka dobrze wymieszać. Masło rozpuścić z cukrem i cukrem waniliowym. Maślaną masę wlać do sera, wymieszać i postawić na ogniu. Doprowadzić do wrzenia (cały czas mieszając, by nie przypalić) i od chwili wrzenia gotować 10 minut (uwaga pryska). Po ww. czasie wlać mąkę rozmieszaną w mleku. Zagotować (ciągle mieszając) i jeszcze chwilę gotować, tak długo, aż masa straci surowy smak dodanej mąki. Wsypać rodzynki i wymieszać. Połowę masy położyć na pierwszą warstwę herbatników, przykryć drugą warstwą ciastek, wyłożyć drugą część masy serowej, a na nią ponownie herbatniki. Herbatniki polać polewą. Zostawić do ostygnięcia.

Sernik najlepszy jest na drugi, trzeci dzień.

Polewa:

Cukier, wodę masło, kakao, wymieszać i zagotować, cały czas mieszając.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.