Łamańce z makiem

Łamańce z makiem to obok kutii i makiełek podstawowy deser wigilijny z makiem (może do zestawu można dodać jeszcze makówki). Cóż to jest? – masa makowa z bakaliami, a do niej kruche ciasteczka.

Masa makowa mamy Heleny, łamańce z “Kuchni polskiej”.

łamańce z makiem_deser na Wigilię_masa makowa z kruchymi ciasteczakami

Składniki masy makowej:

  • 25 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów
  • 1 kopiasta łyżka skórki pomarańczowej
  • 5 – 10 dag innych bakalii (migdały, figi, suszone morele, suszone śliwki)

Składniki ciastek:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • wanilia
  • szczypta soli

Wykonanie masy:

Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by napęczniał. Zagotować, osączyć na sitku i zmielić trzykrotnie. Do drugiego mielenia dodać cukier.

Przygotować bakalie – umyć, osuszyć, pokroić (jeśli trzeba).

Bakalie i śmietankę dodać do maku, wymieszać.

Masę makową przełożyć do półmiska i wtykać w nią kruche ciasteczka.

Wykonanie ciastek:

 Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtko, jajka, śmietanę, wanilię i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Wałkować ciasto na 1/3 cm i pokroić w długie prostokąty lub rąby (długość ok. 8 cm, szerokość 1,5-2 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C na jasnozłoty kolor.

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.