Dietetyczne danie na święta? Proszę bardzo – roladki z podudzi indyczych z suszonymi pomidorami, oregano i serem. Przed pieczeniem zawinęliśmy je w folię, dlatego są niezwykle soczyste. Według mnie roladki są znaczne lepsze niż pieczeń z piersi, ale nie wszyscy podzielają moje zdanie.
Specjalność Artura.
Składniki:
- 3 podudzia indycze
- 0,5 słoika suszonych pomidorów
- kilka kaparów
- 3 gałązki oregano
- 3 plastry żółtego sera (ser raczej miękki) lub fety light
- sól, pieprz
- 3 płaskie łyżeczki masła
Wykonanie:
Podudzia wyluzować (wyjąć kości), rozkroić mięso na płaty. Miałam szczęście, kupiłam podudzia bez kości. Mięso posolić i oprószyć pieprzem. Na płatach ułożyć ser, suszone pomidory, kapary, listki oregano i ściśle zwinąć. Gotowe roladki owinąć sznurkiem (jak szynkę). Pojedyncze roladki zawinąć w folię aluminiową, tak by nie wyciekała zawartość. Przed zaciśnięciem na każdą położyć porcję masła. Piec ok. 40 minut w 200 °C (piekarnik rozgrzany). Długość pieczenia zależy od wielkości rolad.
Z rosołu, który powstanie podczas pieczenia, można zrobić sos, ale wtedy dietetyczność dania dramatycznie spada.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne świąteczne mięsa: