Kolejna moja propozycja na przyjęcie karnawałowe – rolada nadziewana szynką i żółtym serem. Można podać ją z barszczem, sokiem pomidorowym, białym winem. Można urozmaicić, dodają do ciasta posiekaną natkę lub szczypiorek.
Przepis na podstawie “Poradnika Domowego”.
Składniki ciasta:
- 8 jajek
- 3/4 szklanki maki
- sól (dodałam pół łyżeczki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki farszu i dekoracji:
- 20 dag szynki
- 20 dag żółtego sera (o zdecydowanym smaku)
- natka
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki kremówki
- 1łyżeczka chrzanu (lub więcej do smaku)
- papryka, liście sałaty, inne ozdoby
Wykonanie:
Szynkę pokroić w drobną kostkę. Natkę posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Całość połączyć i ew. doprawić solą i pieprzem.
Foremkę o rozmiarach 24 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć na 180 °C.
Żółtka roztrzepać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do białek dodać stopniowo, delikatnie mieszając, żółtka z mąką. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 20 minut.
Gorące ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, położyć nadzienie i od razu (gorące) zwinąć. Owinąć w folię (dzięki temu będzie trzymało formę) i zostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić dodać chrzan, ew. osolić. Paprykę pokroić na cząstki. Wystudzoną roladę przełożyć na talerz i udekorować śmietaną, papryką listkami sałaty (lub inaczej).
Znajdź mnie na fb.
Inne przekąski karnawałowe: